Sporządzanie ziół ? jakie zioła, jak przygotować?

Kiedy mamy już przygotowane konkretne zioła i jesteśmy pewni, że są one dobre na nasze dolegliwości możemy przystąpić do ich bezpośredniego przygotowania do spożycia/zastosowania. Pamiętajmy na tym etapie, żeby zioła były w miarę świeże. Jeśli nie mamy możliwości przygotowania ich w formie zaraz po wysuszeniu, należy wiedzieć, że zachowują one swoje właściwości lecznicze w roku, w którym były zbierane, lub niektóre maksymalnie do roku wstecz. Powyżej tego okresu rośliny tracą swoje cenne właściwości, które najzwyczajniej utleniają się.

Zioła są skomplikowanymi roślinami, ponieważ ich największe zdolności lecznicze możemy uzyskać po odpowiednim zaparzeniu tuż przed spożyciem (mówiąc o ziołach do picia). Robiąc wywary, nalewki, czy syropy z ziół musimy pamiętać o adekwatnej temperaturze wody, którymi zalejemy odpowiednią ilość przygotowanego suszu. I tak w przypadku naparów, zalewamy odpowiednią ilość suszu wrzątkiem i czekamy kilka minut, a następnie bezpośrednio spożywamy. Jeśli chodzi o syropy ? gotujemy zioła z cukrem, aż do całkowitego zgęstnienia wywaru. W przypadku nalewek ziołowych ? kilka dni przed spożyciem zalewamy je spirytusem rozcieńczonym. Później kilka kropel nalewki spożywamy z kieliszkiem wody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *